Naturligtvis Besatt: The Making of a Scientist

Gäst innehåll från Naturligt besatt

Naturligtvis Besatt: The Making of a Scientist

En dokumentär om karriärer inom naturvetenskap

Naturligt Besatt

Naturligt Besatt

"Så vad är det som du faktiskt gör, Dr. Rifkind?" (Stön, suckar) Det spelade ingen roll om frågan var från min revisor, min middag följeslagare eller min kusin Minnie, var jag aldrig kunna ge ett svar som nöjd antingen frågeställaren eller mig. Det är därför, när jag gick i pension från laboratoriebänken fem år sedan bestämde jag mig för att ta itu med utmaningen att biomedicinsk forskning mer transparent.

Se produktions bilder

Forskare som filmskapare

Min fru, Carole, hade inlett oss till dokumentärfilm några år tidigare, så jag kände mig trygg i att tro att filmskapande är inte så mycket annorlunda än att göra vetenskaplig forskning. Båda är utredningar som börjar med nyfikenhet om en fråga som bara kan besvaras genom insamling av uppgifter, och båda måste hitta berättelsen i de uppgifter som löser den ursprungliga frågan. För forskare är den historien begravd någonstans i de otaliga experimentella datapunkter som samlats in i ett labb anteckningsbok. För dokumentär maker, ligger det någonstans i de hundratals timmar av observationer som samlats på film eller video. För båda är berättelsen valideras endast när den sätts upp för kritik - det vill säga publiceras eller screenas. Föga anade jag vet det skulle ta fyra utmanande år för att göra en timmes film - Naturligt Besatt: skapandet av en vetenskapsman.

Se efter screening diskussion med studenter

Ställer frågan

Intent om att visa verkligheten för att göra vetenskap, tänkte vi att vi skulle filma i ett enda laboratorium så länge det skulle ta att hitta berättelsen. Vi visste att vi var på rätt labbet när vi anlände till strukturbiologi labbet av Dr Lawrence Shapiro vid Columbia University Medical Center. Larry och hans doktorander var tilltalande tecken, och deras passion för att göra vetenskap intensiv. Vi återvände för att skjuta i labbet igen igen och spåra elevernas framsteg i att bemästra konsten att röntgenkristallografi på väg till en lösning av den molekylära strukturen av deras riktade protein, och i slutändan, till en förståelse för exakt hur molekylen fungerar. När det gäller en av studenterna, Rob Townley blev vårt arbete förstärks av videodagbok som han hade hållit under de fyra år som han hade studerat AMPK, ett protein med spännande konsekvenser för fetma och typ 2-diabetes.

Se Naturligt Besatt upptakten video

Samla data och tolka resultat

Vi dokumenterade tid, tålamod och stöd att mentorn erbjöd sina elever, samtidigt som hans egen forskning på en mycket konkurrensutsatt stigning. Vår kamera observerade eleverna absorberar de värden som är förbundna med den kultur av vetenskap - uthållighet, kritiskt tänkande, samarbete och engagemang för att ta fram ny kunskap. Vi fångade också studenterna arbetar med personliga problem - osäkerhet, frustration, otålighet, och missnöjet med sin mentor. De var under en stor press, eftersom röntgenkristallografi kräver avancerad kunskap inom proteinkemi och genteknik innan en proteinmolekyl kan produceras i kristallform och ge användbara data vid röntgenstråle. De vände mot de ständiga hot om antingen inte får någon användbar resultat alls - eller finna att konkurrensen hade slå dem till det. Vi observerade också några självdestruktiva tendenser som stod i vägen för att uppnå doktorsexamen - upproriskhet, hastiness, skygghet. [Länk till: vetenskap karriärer] Carole och jag började oroa sig på allvar om vi någonsin skulle hitta ett slut på filmen. Men vi höll bara skjuta, och i slutändan skymtar varje elev hitta karriärväg som verkade rätt för dem - en i den akademiska världen, en annan inom industrin och den tredje som en bioteknikkonsult.

Se Apprentice video och karriärvägar video

Få det ute

Så vi hade vår film, men bara tittarna kunde berätta för oss om det hjälper dem att bättre förstå den vetenskapliga forskningen. Feedback från många efter screening diskussioner berättar att det verkligen gör. Varje publiken har svarat på det mänskliga dramat inneboende till forskning och har välkomnat nya insikter om förehavanden i ett labb; icke-forskare fascinerad av parallellerna mellan att göra vetenskap och andra kreativa strävanden; eleverna känner sig mer bekväm i att veta vad som finns framför dem (även om vissa, visserligen är avstängda av riktigt hårt arbete skildras i filmen). Och i stället till vår förvåning, forskare, upprymd av äktheten av filmen, säger "Äntligen, är någon berätta min historia!"

Richard Rifkind är MD medproducent / co-direktör för naturligt Besatt: skapandet av en vetenskapsman, är ordförande emeritus i Sloan-Kettering Institute och grundande ordförande för New York Strukturbiologi Center.

2 kommentarer


  1. Hamletois Hernandoiz
    14 Maj 2010

    Vad en stor film. Jag undervisar matematik. Jag mest definitivt kommer purchace DVD och visa den för mina mellanstadieelever. Vilken bra idé. Jag menar, att låta mina elever att lösa matematiska problem inom mode för upptäckt precis som i dokumentären och gör dem med en symbolisk PHD jag har redan donerat några enstaka sådana. Vad en stor fyllning-som en middle school rådgivare !!! ... ..

Lämna ett svar